Bilproducenter
Agentmodellen under pres: Derfor dropper flere bilproducenter den
Forhandlerne står stærkere end ventet, og kunderne foretrækker stadig den klassiske bilhandel. Er agentmodellen en dødssejler?
Agentmodellen, hvor bilforhandlere fungerer som mellemled uden at eje bilerne, skulle revolutionere bilbranchen. Men virkeligheden har vist sig at være mere kompleks – og nu taber modellen luft flere steder.
Hvad gik galt?
Flere bilproducenter har kastet sig ud i agentmodellen for at få større kontrol over prissætning og kundedata. Men driftsomkostningerne ved at have biler på eget lager har vist sig at være dyrere end forventet. Samtidig kræver skiftet til elbiler enorme investeringer, og mange mærker vælger derfor at holde fast i den traditionelle forhandlerstruktur.
Bilgiganter trækker i håndbremsen
Volkswagen-gruppen har meddelt, at de på grund af elbilovergangen foreløbigt vil fortsætte med de klassiske forhandlere. Ford har testet agentmodellen i Holland, men vælger nu at skrue ned for udrulningen i resten af Europa. Selv Lotus, der er ejet af kinesiske Geely, har opgivet modellen, fordi den lægger for stort et økonomisk pres på producenten. Det skriver AutoBranchen Danmark.
Forhandlerne står stærkere end ventet
Bilproducenterne havde regnet med, at direkte salg til kunderne ville øge deres profit. Men forbrugerne sætter stadig pris på de fysiske forhandlere, hvor de kan se og prøve bilerne. Og i en tid med økonomisk usikkerhed har bilproducenterne ikke råd til at satse stort på en model, der endnu ikke har bevist sit værd.
Hvad betyder det for bilkøbere?
For nu ser det ud til, at den klassiske bilforhandler stadig vil være en vigtig del af bilmarkedet. Kunderne kan derfor stadig forvente at kunne forhandle priser, få personlig rådgivning og opleve bilen fysisk, inden der skrives under på slutsedlen. Spørgsmålet er, om agentmodellen får en renæssance – eller om den forbliver en skuffet drøm.