Nyheder
Astronauter på vej hjem efter ni måneder i rummet
Langt ophold på ISS nærmer sig sin afslutning
De amerikanske astronauter Suni Williams og Butch Wilmore har efter ni måneder på Den Internationale Rumstation (ISS) endelig påbegyndt deres hjemrejse til Jorden ifølge BT.
De blev oprindeligt sendt afsted i juni 2024 på en mission, der kun skulle have varet otte dage, men et teknisk problem med Boeings “Starliner”-rumfartøj har forlænget deres ophold markant.
Rumkapslen “Dragon” vender hjem
Tirsdag morgen klokken 06.05 dansk tid blev rumkapslen “Dragon” løsnet fra ISS.
Kapslen har udover Williams og Wilmore også den amerikanske astronaut Nick Hague og den russiske kosmonaut Aleksandr Gorbunov om bord.
Rejsen tilbage til Jorden forventes at tage cirka 17 timer, hvilket betyder, at de lander omkring klokken 22.57 dansk tid.
Forlænget ophold på grund af tekniske problemer
Williams og Wilmore skulle have returneret kort tid efter deres mission, men et heliumlæk i “Starliner” forhindrede deres hjemrejse.
Flere forsøg på at få dem tilbage til Jorden er blevet udskudt, og de endte med at opholde sig hele 286 dage i rummet. Selvom det er en imponerende præstation, er det langt fra rekorden for det længste ophold i rummet.
Den nuværende amerikanske rekordindehaver er Frank Rubio, som opholdt sig 371 dage på ISS, inden han vendte hjem i 2023.
Den absolutte verdensrekord holdes af russeren Valeri Polyakov, der tilbragte 437 dage i rummet om bord på den russiske rumstation Mir i 1995.
Politisk kontrovers omkring missionen
Astronauternes forlængede ophold har ikke været uden kontroverser. USA’s præsident, Donald Trump, har hævdet, at Williams og Wilmore blev efterladt i rummet af den tidligere præsident Joe Biden af politiske årsager.
Denne påstand er dog blevet afvist af både Biden-administrationen og NASA.
Ifølge NASA var det nødvendigt at lade de to astronauter blive på ISS for at sikre en tilstrækkelig bemanding på rumstationen.
Hjemturen finder sted som en del af den igangværende Crew-10-mission, et samarbejde mellem NASA og Elon Musks rumfartsselskab, SpaceX.