Biler og træpiller - det perfekte match?

Et om noget umage par. Biler og træpiller er ikke to ting, man umiddelbart forbinder med hinanden, med ikke desto mindre er det et faktum, at man ved hjælp af træ, kan køre en bil. Men er biler der kører på træpiller så det nye sort?5. november, 2017 - kl. 22:50
Forfatter: Mikkel Møller Vermeulen


Synes godt om Motorsektionen.dk

Del artiklen

Næppe. Hvorfor skal vi nok komme ind på, men med el-bilens fremmarch på verdensmarkedet er der desværre ikke udsigt til, at denne alternative transportløsning bliver den helt nye dille inden for de kommende år, hvis nogensinde. Det skal dog ikke afholde os fra, lige at tage et kig på, hvordan sådan en bil drevet på træpiller egentlig fungerer, og hvad den kunne have af fordele og ulemper.

En svensk mekaniker ikke bare legede, men udførte ovenstående ide, da han byggede sin Volvo om, til at køre på træpiller. Om end det lyder noget lavpraktisk, så fik svenskeren simpelthen indbygget en brændeovn i hans bil, så den kunne køre på træ. Træet, der smuldrer ved høj forbrænding, udskilte kulilte, som ryger gennem et filter, og derefter ledes ind i motoren. På den måde blev normalt billige træpiller altså en ny form for brændstof.

Og netop brændstof, og dets priser, er et konstant samtaleemne verden over. Den svenske mekaniker oplevede faktisk, at han med ombygningen af sin bil, sparede rigtig mange penge. En tur på 500 kilometer kunne han køre på træ, til en værdi af omkring 100 svenske kroner, og den samme tur med benzin i tanken, ville have kostet ham op mod syv gange så meget.

Den gode ’træbil’ har dog også sine begrænsninger. En anden model, hvor træpiller opløses i en væske, og derved frigiver brint som bilen kører på, viser sig nemlig at have miljømæssige problemer. For selvom modellen, ligesom den svenske ditto, virker til at være fyldt med økonomiske fordele, og virke fint som en normal bil, så er der et forureningsspørgsmål at tage stilling til. Udledningen af Co2 er nemlig stort set identisk med den, man oplever når man kører med tanken fuld af benzin, og det er netop det, der begrænser den ellers romantiske tanke, om at spare stort på brændstofregningen i fremtiden.

Men hvad er så konklusionen, på fremtiden for biler på billige træpiller? Særligt el-bilen må siges at gøre fremtiden usikker, for den ellers romantiske løsning. Særligt i Europa, hvor de fleste lande er så velstillet økonomisk, at man fortsat udvikler på mere økonomiske og miljøvenlige løsninger. I de mindre velstillede lande i verden, vil modellen nok også være svær at få solgt, idet det vil kræve store produktionsomkostninger at få fremstillet en række af køretøjer med en anderledes teknologi, end dem vi benytter os af i dag. Det er dog ikke alle, der afskriver ideen om biler på træpiller helt, for som nævnt, har teknologien også nogle fordele, der bestemt er værd at orientere sig omkring. S hvem ved, måske har vi ikke set det sidste til biler, der kører udelukkende på drivkraften fra træpiller, og måske bliver vores brændstofregning en tand billigere i fremtiden.

 
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Mikkel Møller Vermeulen Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om motorsektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen