Nyheder
Uventet langt ophold i rummet: Astronauter vender hjem efter ni måneder
Otte dage blev til ni måneder
Hvad der oprindeligt skulle have været en kortvarig mission på otte dage, endte med at blive en ni måneder lang rumrejse for de amerikanske astronauter Butch Wilmore og Suni Williams.
En teknisk fejl på deres rumfartøj betød ifølge Tv2, at de ikke kunne vende sikkert tilbage til Jorden, før en redningsmission endelig blev sat i værk.
Teknisk svigt forsinkede hjemrejsen
Wilmore og Williams ankom til Den Internationale Rumstation (ISS) i juni sidste år ombord på Boeings ‘Starliner’-rumfartøj.
Missionen blev dog dramatisk forlænget, da problemer med fartøjets fremdriftssystem gjorde en sikker hjemrejse umulig.
NASA vurderede, at risikoen var for stor, og astronauterne måtte derfor blive på rumstationen, mens en løsning blev fundet.
Efter flere forsinkelser sendte NASA i fredags en ‘Falcon 9’-raket fra SpaceX mod ISS. Ombord var en ‘Dragon’-rumkapsel, som her til aften dansk tid endelig bragte de to astronauter sikkert tilbage til Jorden.
Læs også:
Et langt, men ikke unormalt ophold
Selvom ni måneder i rummet er en usædvanlig forlængelse af en planlagt mission, er det ikke uhørt, at astronauter opholder sig længe i rummet.
Ifølge astrofysiker Christina Toldbo er det sket før, men det særlige ved denne mission var, at det ikke var planlagt fra starten.
Toldbo påpeger, at de fysiske konsekvenser af et længerevarende ophold i rummet ikke nødvendigvis er værre end ved kortere missioner.
Astronauter mister knogle- og muskelmasse i vægtløs tilstand og skal derfor gennemgå et genoptræningsforløb ved hjemkomsten.
Langt fra rekorden
Selvom ni måneder i rummet er en bemærkelsesværdig periode, er det stadig langt fra den nuværende rekord for længste ophold i rummet.
Den russiske kosmonaut Valeri Polyakov tilbragte hele 437 dage ombord på den russiske Mir-rumstation i 1995.
Sammen med NASA-astronaut Nick Hague og den russiske kosmonaut Aleksandr Gorbunov landede Wilmore og Williams sikkert i Atlanterhavet ud for Floridas kyst kl. 22.56 dansk tid.
Læs også: