Børn i bilen - Det skal du vide





18. september, 2017 - kl. 11:05
Forfatter: Motorsektionen.dk


Synes godt om Motorsektionen.dk

Del artiklen

Har du børn, kender du selvfølgelig alt til reglerne om at køre med børn i bilen. Men hvad nu, hvis der skal en legekammerat med hjem, mormor skal hente eller I skal køre i taxi? Og hvilken autostol er lige den sikreste? Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i denne artikel.

Dengang far var dreng, var der ikke så meget fokus på det med autostole. De fandtes måske nok, men det var ikke almindeligt at bruge dem. Først den generation som er vokset op fra begyndelsen af 1990’erne og fremefter, sad i autostole som små. Og faktisk skal vi helt frem til 2006, før det blev lovpligtigt, at børn under 135 cm skulle transporteres i godkendt sikkerhedsudstyr.

I dag er der stor fokus på børns sikkerhed under kørslen. Så meget, at hvis dit barn ikke er spændt forsvarligt fast i en godkendt autostol, der passer til barnets alder, får du en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet.

Det er fuldt forståeligt. For autostole øger sikkerheden i bilen, både for barnet, men også for de andre passagerer i bilen.

Loven er ikke lige for alle

Men selv om loven med rette er streng, gælder den kun, hvis du er forælder til det eller de børn, der ikke er spændt forsvarligt fast i alderstilsvarende sikkerhedsudstyr. Skal din søn eller datter have en legekammerat med hjem fra institution eller skole, kan vedkommende godt køre med på bagsædet uden at sidde i autostol. Legekammeraten skal dog sidde med sikkerhedssele på.

Så hvis du som velmenende forældre, vælger at sætte barnets legekammerat i autostolen for ikke at udsætte andres børn for fare, udsætter du dig selv for både bøde og klip i kørekortet. Så har du kun en autostol, er det dit eget barn, du skal sætte i den.

Lejlighedsvis kørsel med børn uden autostol

Det skyldes, at loven tager højde for lejlighedsvise situationer, hvor det er nødvendigt at transportere et barn, uden at du er forberedt på det. Derfor gælder den naturligvis kun for andre børn end dine egne. Dem ved du jo, at du skal køre med. Så der er ingen undskyldning.

Det er af samme grund, at små børn kan køre med taxi uden autostol og at bedsteforældrene kan hente ungerne i børnehave eller skole, uden at behøve at skulle anskaffe en autostol.

Der er dog indskrevet en passus i loven om, at undtagelsen kun gælder for kortere strækninger. Hvor korte strækninger der er tale om, er der endnu ikke afsagt nogle domme over. Men det vil næppe kunne kaldes for en lejlighedsvis situation, at køre tværs over landet med et barn. Den slags er oftest planlagt i forvejen, hvorfor det burde være muligt at fremskaffe en autostol eller selepude til formålet.

 

Jamen, jeg har kun plads til to autostole på bagsædet

Lovgivningen tager også højde for, at det i praksis kun er muligt at spænde 2 børn fast i autostole på bagsædet. Så kører du med tre børn i bilen, kan et tredje barn på 3 år eller derover nøjes med at anvende den almindelige sele i bilen, også selv om han eller hun stadig er under 135 cm høj.

Du kan dog også vælge at sætte det tredje barn i en autostol på forsædet. Det kommer vi tilbage til om lidt.

Bagudvendt eller forudvendt autostol eller selepude – hvornår skal du vælge hvad?

Når det kommer til, hvilket sikkerhedsudstyr barnet skal sidde i, er det barnets højde, der er afgørende ud fra et lovgivningsmæssigt krav. Barnets alder og vægt har ingen betydning i forhold til lovgivningen – med den ene undtagelse der lige er nævnt herover.

Du bør lade barnet sidde i bagudvendt autostol længere end du tror

Alderen og vægten har dog indflydelse på de anbefalinger, som forskellige specialister og organisationer kommer med. Således er der flere læger og andre eksperter, der anbefaler, at børn sidder i bagudvendt autostol helt frem til de er 4 år.

Det skyldes, at skaderne ved et eventuelt sammenstød bliver mindre, når barnet sidder modsat af færdselsretningen. For ved et frontalt sammenstød får de fordelt ”slaget” over hele ryggen, frem for at det primært påvirker hals og nakkeregionen – forudsat barnet er spændt ordentligt fast.

Normalt anbefales det, at børn sidder i bagudvendt autostol frem de til vejer 9 kilo og derover. Denne anbefaling gælder stadig og det er fortsat den anbefaling, baby- og børneudstyrsbutikker sælger autostole efter. Her kan barnet sidde trygt og godt, fra det er baby og frem til det bliver mellem 8 og 13 måneder. Men vil du transportere dit barn mest sikkert, skal du altså lade dem sidde i en bagudvendt autostol helt frem til de fylder 4 år.

Forudvent autostol kan bruges fra barnet vejer 9 kg

Den forudvendte autostol kan barnet sidde i, fra de vejer 9 kg og op til de vejer 18 kg. Den placeres typisk på bagsædet, men kan også placeres på forsædet, hvis du overholder de retningslinjer og anbefalinger, vi kommer tilbage til om lidt.

Her er barnet godt beskyttet ved kollisioner både forfra, bagfra og fra siderne. Fastspændingen af barnet sker med en sele, der er indbygget i autostolen. Selve autostolen holdes fast af med sikkerhedsselen eler ved hjælp af et særligt isofix-beslag, som vi også vender tilbage til lidt senere i artiklen.

Selepuden skal først bruges, når barnet er 3-4 år

Når barnet er vokset ud af autostolen – hvilket sker omkring 3-4 år alderen og opefter – kan det nøjes med at sidde på selepude. Her er det selve selen, der holder barnet fast. Men det er vigtigt, at du sørger for, at barnet sidder med selen rigtigt og ikke under armen. Det er farligt og ulovligt at sætte selen under barnets arm. Sker der en ulykke, kan det nemlig forårsage stor skade på barnets indre organer.

Det er heller ikke i orden at sætte selen om bag barnets ryg. Derved er overkroppen ikke spændt fast og barnet vil blive kastet frem ved et sammenstød.

Generer selen barnet, kan højden på selen justeres på de fleste biler. Ellers kan du købe en særlig anordning til selen, der flytter forløbet af selen lidt længere ned. Sidder tæt på halsen, er det ikke farligt. Generer selen barnets hals, kan du eventuelt lægge et lille stykke stof under selen eller montere et skånestykke på selen, der fjerner den ”skarpe kant”.

Brug selepude med ryglæn

I stedet for selepude anbefaler bl.a. FDM, at der anvendes en selepude med ryglæn frem for de modeller, der kun består af en pude. Ryglænet og nakkestøtten på selepuden med ryglæn sikrer, at selen holdes korrekt hen over hofte og skuldre, så trykket ved en kollision fordeles mere ligeligt på barnets krop. Her er barnets krop ikke nær så godt beskyttet med en selepude alene.

Først når barnet runder 135 cm – hvilket oftest sker i 8-9 års alderen, kan det køre med almindelige ”voksensele”.

Kan jeg sætte mit barn på forsædet?

Lovgivningsmæssigt er der ikke noget i vejen for, at du kan sætte barnet på forsædet i en autostol eller med en selepude, der svarer til barnets højde.

Gør du det, skal du først slå airbag’en fra. Det gælder uanset om barnet er en baby eller tæt på at kunne sidde uden selepude. Det er livsfarligt at sætte barnet foran med airbaggen aktiv. Især hvis barnet sidder i bagudvendt autostol. Det er direkte forbudt, hvis airbaggen ikke er slået fra.

Samtidig er det en god ide, at køre forsædet så langt tilbage i bilen som det er muligt. Derved sidder barnet bedre beskyttet, hvis uheldet skulle være ude.

Børn i varevogne og stationcars

Kravene til børn på forsædet gælder også i en varevogn på gule plader. Her er det forbudt at placere passagerer i varerummet. Så skal I køre med to voksne og et barn, skal alle tre have mulighed for at kunne blive spændt fast.

Har du derimod en stationcar på hvide plader, kan du til nogle mærker og modeller få monteret seler i bagagerummet til fastspænding af en autostol eller have en tredje sæderække i bilen. Det gælder i f.eks. de såkaldte MPV’er, der var populære som familiebiler op gennem 00’erne.

Gode råd om valg af autostole

Når du skal vælge autostol til dit barn, skal den som minimum være godkendt efter ECE 44-03 eller 44-04 standarden. Har du Isofix-beslag i bilen – hvilket de fleste nye biler har i dag – anbefales det, at du anskaffer en i-Size godkendt autostol med særligt isofix-beslag.

Isofix-beslaget består af to små kroge, som sidder fast i bunden af bilen lige bag bagsædet. På autostolen sider der tilsvarende to gribeklør, der passer ned i krogene. Derved er autostolen sat bedre fast direkte i bilens karosseri. Det betyder, at barnet ikke bliver påvirket af vægten fra autostolen ved en eventuelt kollision på samme måde, som det ville være tilfældet, hvis det kun var selen, der holdt autostolen fast.

Endnu er der ikke så mange i-Size godkendte autostole på markedet. Men da den er mere sikker for dit barn at sidde i, er den et meget populært køb. Derfor kommer der løbende flere og flere autostole på markedet med isofix-beslag, som er i-Size godkendte.

Så har din bil Isofix-beslag, bør du altid vælge en i-Size godkendt autostol. Det giver den sikreste køretur for både dig og dit barn.

Få overblik over markedet for autostole

Vil du have et godt overblik over de bedste lovlige autostole, der er på markedet i dag, kan du med fordel se nærmere på Forbrugsguidens test af autostole. Her er testresultater fra Tænk og flere andre danske og udenlandske testorganisationers gennemgang af autostole opsummeret, ligesom du får en opdateret liste over de billigste forhandlere herhjemme til hver autostol. Derved er du godt rustet, når du skal ud og købe autostol til dit barn.

 

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Motorsektionen.dk Følg på:

... der er også plads til dig her på Motorsektionen.dk. Har du lyst til at fortælle folk, om det du elsker mest, altså hvis det er biler, så kontakt os.

Vil du skrive for os?

Synes godt om motorsektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen