Få værkstedschefens bedste tips til selvtjek inden bilferien

27. juni, 2017 - kl. 23:44
Forfatter: Mikkel Møller Vermeulen


Synes godt om Motorsektionen.dk

Del artiklen

Hvis du har forvildet dig herind på siden, er der en ganske god chance for, at du har overvejet at tage bilen med, når du smutter på sommerferie inden længe. (Mere end 1.2 millioner danskere gør).

Bilferien er mange ting, og for mange et udtryk for en kæmpe frihed, ud i den store verden. Og det er sådan set sandt, uanset om turen går til Blokhus eller en tur ned i alperne. 

Der er dog en ting, der kan sætte en ganske brat stopper for den herlige frihedsfornemmelse - og det er nedbrud på transportmidlet. Ud over at sørge for at have styr på vejhjælp og forsikring, hvis uheldet skulle være ude - bør du også tjekke bilen igennem for faresignaler. 

Værkstedschefen hos Quickpot i Brøndby, har lidt at sige om dette:

“På en bilferie i Europa kører man typisk flere tusinde kilometer, og det er med en meget tungere belastning end normalt på grund af passagerer og bagage. Dertil kører man i høje temperaturer om sommeren. Det slider alt sammen på køretøjet, og der kan opstå problemer, hvis man ikke har taget sine forholdsregler. I værste fald kan bilen stå helt af, hvis den bliver belastet tilstrækkeligt.”

Her følger hans 7 tips, til selvkontrol af bilen, inden sommerferien:

QuickPots tjekliste før afrejse

1. Dæktryk: I bilens manual eller på det lille informationsark ved førersædets dør kan du se, hvilket tryk dine dæk skal have, men husk, at det er for normal kørsel. Hvis bilen er tungt belastet med passagerer og oppakning, så skal dæktrykket reguleres. Dette tal for dæktryk under tung belastning kan også aflæses i manual eller ved døren.

 

2. Olie: Tjek oliestanden på bilen ved at hive oliepinden op i motorrummet. For enden af pinden er en markør, der viser, hvortil olien går til. Er olien tæt på eller under minimums-markøren, så skal du fylde olie på. Du kan med fordel medbringe en sjat olie i en lille dunk på rejsen.

 

3. Aircondition: Din aircondition kan med tiden miste noget af den kølevæske, som driver anlægget. Det er ikke sikkert, at du i dagligdagen lægger mærke til, at din aircondition har tabt pusten. Det gør du til gengæld under lange distancer i høj varme, og det er ikke rart for passagererne. En aircondition bør serviceres hvert andet år, og det er en fagmand, der fylder nyt kølemiddel på anlægget, hvis det mangler. Du kan til gengæld selv købe et renseprodukt i en bil-butik. Det hjælper ikke på kølingen, men fjerner snavs, urenheder og dårlig lugt i systemet.

 

4. Bremsevæske: Bremserne er en helt vital del af bilens sikkerhed, og med et par års mellemrum skal bremsevæsken skiftes. I bilens manual kan du se, hvor ofte din bil bør have skiftet bremsevæske, og servicebogen viser, hvornår det sidst blev gjort.

 

5. Kølevæske: Kølevæske forbliver i bilens system i udgangspunktet, men under kørsel på især lange og varme ture kan bilen miste en smule af kølevæsken. Det kan resultere i overophedning. Det er derfor en god idé at pakke en reservedunk med kølervæske og vand.

 

6. Reservehjul: Tidligere var der næsten altid et reservehjul i biler. Men i dag er det oftere skum, som man fylder i det ødelagte dæk, så man kan trille til nærmeste værksted. Men dette skum er ikke tilstrækkeligt til større skader på dækket. Overvej derfor at tage et reservehjul med på længere bilferier. Husk at lave en test-udskiftning af hjulet hjemmefra.

 

7. Sprinklervæske og viskerblade: Som du får kørt mange kilometer i sommervarmen, bliver forruden fyldt med insekter og skidt fra vejen. Det er rart for chaufføren og vigtigt for sikkerheden, at ruden er ren og udsynet godt. Sæt derfor et par nye viskerblade på bilen. De koster ikke meget på en tankstation eller i et supermarkedet, og de monteres let ved at rette vinduesviskeren ud og fjerne de gamle slidte blade. På tankstationen kan du også købe sprinklervæske og fylde bilen op, så du har rene ruder og godt udsyn under hele turen.

 

Er du i tvivl, om din bil er i tip top form til sommerens roadtrip, så henvend dig hos din lokale mekaniker, og bed om en gennemgang inden afrejse.

 

Kilde: Quickpot

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Mikkel Møller Vermeulen Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om motorsektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen